AT5 en SALTO trekken in bij OBA Oosterdok

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Publieke Omroep Amsterdam gaan in 2023 een duurzame samenwerking aan. Met deze samenwerking krijgen inwoners van Amsterdam de kans om hun mediatalenten te ontwikkelen, digitaal- en mediawijzer te worden en zelf verhalen te vertellen en te delen.

In het weekend van 10 en 11 december start de samenwerking met de verhuizing van de redactie van AT5 naar de eerste etage van de OBA aan het Oosterdok. Vanuit dit gloednieuwe hoofdkantoor met uitzicht over de hele stad gaan alle omroepmedewerkers vanaf maandag 12 december aan het werk. Martin Berendse, directeur OBA: ‘Het geeft een hele nieuwe dynamiek aan onze vestiging. Bovendien delen we hetzelfde DNA: wij maken allebei kennis, cultuur en informatie voor alle Amsterdammers bereikbaar en toegankelijk. Daarom gaan we ook inhoudelijk onze krachten bundelen en een onderscheidend media- en publieksaanbod realiseren. Hierover delen wij meer in het nieuwe jaar.’

Gezamenlijke programmering voor de stad

Samen ontwikkelen de bibliotheek en de Publieke Omroep Amsterdam een programmering voor Amsterdammers van alle leeftijden. Hier worden onder meer televisieformats, educatieve programma’s voor scholen en buurten en een speciaal talentontwikkelingsprogramma voor aanstormende mediatalenten voor bedacht.

AT5 MediaLabs

De gezamenlijke programmering komt als eerst tot uiting in het AT5 MediaLab. Deze volledig uitgeruste opnamestudio wordt op dit moment gebouwd op de nieuwe redactievloer en vormt straks de centrale standplaats voor toekomstige studio-opnames van de omroep. Daarnaast kunnen nieuwe mediamakers, buurtbewoners, lokale organisaties en scholen in dit MediaLab op een laagdrempelige manier oefenen met alle facetten van het mediavak. Denk aan presenteren voor de camera of de opname en montage van video’s en podcasts. Naast de nieuwe opnamestudio in OBA Oosterdok wordt er ook in vier andere OBA-vestigingen in de stadsdelen Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost een soortgelijk MediaLab geopend. Meer details over de precieze programmering en de opening van deze ‘labs’ worden begin 2023 bekend gemaakt. De SALTO studio’s in Pakhuis de Zwijger blijven vooralsnog ongeroerd. Programmamakers kunnen hier vooralsnog gewoon terecht zoals ze gewend zijn.

‘Wij hebben enorm veel zin om te gaan samenwonen en -werken met OBA. Vanuit de verschillende OBA-vestigingen zijn we straks nog beter in staat om de bewoners actief te betrekken bij het brengen en halen van verhalen en nieuws uit de stad. Dit doen we door letterlijk onze deur open te zetten, bewoners te ontmoeten en onderwerpen met ze te bespreken. Zo kunnen wij intensiever de verbinding aangaan met onze stadsgenoten en hun talenten ontdekken en stimuleren’, aldus Alphons Martens, directeur Publieke Omroep Amsterdam.

Een groter podium voor iedere Amsterdammer

Met deze gezamenlijke programmering willen de bibliotheek en de omroep belangrijke thema’s als literatuur, kunst en cultuur een groter podium geven. Daarnaast wordt er met de buurtgerichte MediaLabs straks ingespeeld op de specifieke behoeften en wensen van de verschillende stadsdelen. Zo worden belangrijke hyper lokale onderwerpen aangekaart, komen bewoners van de stad zelf aan het woord en kunnen ze zich ontwikkelen op persoonlijk- en professioneel vlak. Op die manier wordt de stad digitaal- en mediawijzer gemaakt. Dit alles gebeurt onder een sterk, gezamenlijk motto: informeren en leren door te doen.