Eens Waren We Vogels

Op dinsdag 16 mei 1944 vond op bevel van de Duitse bezetter in het hele land een razzia (klopjacht) plaats tegen de Sinti- en Romagemeenschap. Net als Joden werden ‘zigeuners’ door de nazi’s systematisch vervolgd en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

In de verzamelkampen van Roma en Sinti werden 578 mensen opgepakt. Met tevoren geregelde treinen werden ze naar Kamp Westerbork gebracht. Daar bleek dat de Nederlandse politie de term ‘zigeuner’ wel erg ruim had geïnterpreteerd. Tweehonderd mensen bleken geen Roma of Sinti te zijn, maar woonwagenbewoners. Vijftig Roma of Sinti hadden een paspoort van een neutraal of geallieerd land. Deze mensen mochten Westerbork verlaten, soms na ingrijpen van de consulaire vertegenwoordigers van deze landen. Maar het merendeel waren Roma en Sinti. 

Romani Resistance Day

Op 16 mei 1944 kwamen de Roma gevangenen in het ‘Zigeunerlager’ in Auschwitz-Birkenau in opstand. Tevens is het de dag van de ‘Zigeunerrazzia’ van 16 mei 1944 waarbij alle Amsterdamse Sinti opgebracht werden op het J.D. Meijerplein

SALTO staat hier uitgebreid mee stil met een speciaal live programma waarin herdacht wordt met toespraken en muziek vanaf het Jonas Daniel Meijerplein. Aansluitend zullen we de theatervoorstelling Dit is Een Monument herhalen die wij op 4 mei jl. hebben uitgezonden.

Om 20 uur de herdenking met een toespraak van Carla Hardy en live muziek Oral History Lalla Weiss en Mirando Om 21 uur de theatervoorstelling Dit is een Monument

De Live herdenking van Romani Resistance Day: Maandag 16 mei om 20:00 uur op SALTO1 en via SALTO.nl