Februaristaking 2022

Elk jaar op 25 februari vindt de herdenking plaats van de Februaristaking van 1941 bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein met enkele korte speeches en (muzikale) voordrachten. De herdenking is rechtstreeks te volgen om 16:45 uur op SALTO1 en AT5.

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het is de enige brede burgerlijke protestactie in bezet Europa geweest tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s. Als blijk van erkenning en waardering verleende koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies “Heldhaftig, vastberaden, barmhartig”, dat sindsdien is toegevoegd aan het stadswapen. De staking geldt als krachtig symbool van verzet tegen onrecht dat anderen dan de eigengroep wordt aangedaan en als daad van solidariteit met medeburgers die worden
gediscrimineerd. De staking was destijds in ons land een bron van inspiratie. De herdenking van de Februaristaking is gericht op het verbinden van het heden met het verleden, gericht op waakzaamheid en tegen elke vorm van discriminatie.

Elk jaar op 25 februari rond 16.45 uur start de herdenking van de Februaristaking van 1941 bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein met enkele korte speeches en (muzikale) voordrachten. Om 17.00 uur, als de klokken van de Zuidertoren slaan, start het defilé langs de Dokwerker met het leggen van kransen en bloemen. Mensen ontmoeten elkaar bij de vuurkorven op het plein en drinken warme chocolademelk.

De herdenking van de Februaristaking wordt ook dit jaar gehouden. De herdenking is openbaar toegankelijk, maar we mogen een beperkt aantal mensen toelaten.

Programma herdenking

Het programma start om 16:45 op het Jonas Daniel Meijerplein. Voorzitter Jaïr Stranders opent de herdenking. De toespraak wordt dit jaar verzorgd door Natascha van Weezel, onder meer columniste van oud-verzetskrant Het Parool. De Gooise zangeres Janne Schra gaat zingen. Er worden gedichten uitgesproken door Dionne Verwey. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 legt een krans bij de Dokwerker, evenals het gemeentebestuur van Amsterdam. Daarna volgen vertegenwoordigers van diverse organisaties, verenigingen, instellingen en tenslotte de andere deelnemers aan het defilé.

Bloemen

Bloemen kunt u zelf meenemen of op 25 februari vanaf 9 uur afgeven op het Jonas Daniël Meijerplein toegang Nieuwe Herengracht.

De Februaristaking 2022 is live te volgen vanaf 16:45 uur op SALTO1 en via SALTO.nl