Gesprek aan de Amstel

Kemal Rijken in gesprek met Bénédicte Ficq

Bénédicte Ficq: demonstreren op de snelweg is veilig

Advocate Bénédicte Ficq verbaast zich erover dat mensen de demonstraties van Extinction Rebellion (XR) op snelwegen te ver vinden gaan. Ze snapt niet dat deze mensen, die meestal wel vinden dat we iets aan klimaatverandering moeten doen, ‘afhaken’ door bezettingen van snelwegen zoals de A10 en A12. Ficq is zelfverklaard aanhanger van XR en vindt dat we de aarde moeten redden. Dit maakt zij duidelijk in een diepte-interview met schrijver Kemal Rijken in ‘Gesprek aan de Amstel’.

Kemal Rijken in gesprek met Bénédicte Ficq

In het gesprek vertelt Ficq over haar passie voor het klimaat. “We zijn met z’n allen terminatortjes aan het spelen,” zegt de advocate, doelend op het vernietigen van de aarde door de mens. Juist vanwege de acties van XR staat ze achter die beweging en het bezetten van de A10 en A12. “Je kunt niet een weitje bij Ermelo gaan bezetten.” Ficq was aanwezig bij de bezetting van de ringweg en kroop zelf over de vangrail om op het asfalt van de A10 te lopen. Levensgevaarlijke acties, aldus presentator Rijken. Nee, zegt Ficq, die vertelt waarom zij vindt dat het veilig is. 

Ficq vertelt in ‘Gesprek aan de Amstel’ ook over haar werk als strafrechtadvocaat. “Als je in de problemen komt en je wordt vervolgd door de staat, dan heb je iemand nodig die je door dik en dun steunt.” Sinds een paar jaar houdt ze zich ook bezig met zaken tegen vervuilende industrieën. “Je mag mensen niet vermoorden maar je mag mensen ook niet ziek maken.” Momenteel lopen er zaken tegen Tata Steel in Wijk aan Zee en Chemours bij Dordrecht. Ficq is hoopvol. 

Bénédicte Ficq heeft twee grote passies: de advocatuur en het gevecht tegen klimaatverandering. In ‘Gesprek aan de Amstel’ vertelt ze daarover. Ficq is klimaatactiviste en gaat in op Extinction Rebellion (XR), de actiegroep waar zij bij betrokken is. Ze ziet demonstreren op de snelweg niet als onveilig en was zelf ook op de A10 te vinden toen XR die bezette. Als advocate zet ze zich in tegen vervuilende industrieën die mensen ziek maken. Er lopen momenteel rechtszaken tegen Tata Steel in Wijk aan Zee en Chemours bij Dordrecht. Ook gaat Ficq in op het traditionele strafrecht, haar core business. De balpenzaak, de liquidatiezaak en het proces tegen kickbokser Badr Hari komen langs.

Daarnaast gaat ze in op het fenomeen ‘hogere straffen’, dat volgens haar niet werkt, en de impact van mediahypes bij zaken zoals die tegen kickbokser Badr Hari, een van haar oud-cliënten. “Ik gebruik de media als het voor mijn cliënt nodig is, maar stel grenzen als media te ver gaan.” Ze is geen steradvocaat, zegt ze. “Ik kom gewoon naar de rechtbank op de fiets.”

‘Gesprek aan de Amstel’ met Bénédicte Ficq is om 22:30 uur te zien op dinsdag 13 februari en daarna de hele week op verschillende uitzendtijden te zien op SALTO1. Voor de programmering zie onze online tv gids.