Speciale uitzending in het teken van 4 & 5 mei

Op zondag 4 mei en maandag 5 mei zenden wij een bijzondere editie van het gespreksprogramma Gespreksstof uit ter gelegenheid van Bevrijdingsdag.
Het programma staat in het teken van eten tijdens oorlogstijd, met een focus op de voormalige Nederlandse koloniën: Suriname, de Caribische eilanden en Indonesië. Wat eten we wanneer alles schaars wordt?
Tijdens oorlogen ontstaat vaak een schrijnend tekort aan voedsel en schoon drinkwater. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen in steden als Paramaribo, Willemstad en Batavia basisproducten zoals rijst, suiker, meel en olie ‘op de bon’. Deze periode van schaarste vroeg om creativiteit, aanpassingsvermogen én nieuwe culinaire oplossingen. Wat at men toen er geen aardappelen, rijst of cassave meer waren? Welke alternatieven ontstonden – en hoe zien die gerechten er vandaag de dag uit?
In Gespreksstof gaan Francisca Tan, Ayra Kip en Jules Rijssen onder leiding van moderator Rochelle van Maanen in gesprek over voedselcreativiteit, inventiviteit en overlevingskracht – én over hoe eten een bron van hoop, houvast en herinnering kan zijn, zelfs in de donkerste tijden.
Deze speciale editie van Gespreksstof wordt op 4 mei uitgezonden om 20:02 uur na de Nationale Herdenking (SALTO1) en wordt herhaald op maandag 5 mei om 21:00 uur (SALTO1) De uitzending is uiteraard ook on demand terug te zien via SALTO.nl