Herdenken en vieren bij SALTO

Op 4 en 5 mei worden in de hele stad weer activiteiten georganiseerd in het kader van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

SALTO staat hier uitgebreid bij stil met mooie programma’s:

DODENHERDENKING 4 MEI

Stille Tocht & Nationale Herdenking

Elk jaar lopen honderden Amsterdammers, samen met de burgemeester, in een stille tocht naar de Nationale Herdenking. De route gaat vanaf het Stadhuisplein door de oude Jodenbuurt naar de Dam. De Stille Tocht voert onder andere langs de Dokwerker, het Namenmonument en de Schaduwkade. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité roept iedereen op zich aan te sluiten bij de Stille Tocht. Bij de start spreken burgemeester Femke Halsema en stadsdichter Marjolijn van Heemstra. Er is muziek van Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando.

We volgen de Stille Tocht die traditioneel door de Joodse buurt loopt richting de Dam, en vertellen de verhalen uit de buurt. De tocht komt dit jaar voor het eerst langs het onlangs geopende Holocaust Namenmonument.

Aansluitend is vanaf 19.50 uur de Nationale Herdenking op de Dam te volgen. De koning en koningin leggen daar een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Burgemeester Halsema zal dit jaar de toespraak verzorgen.

De Stille Tocht en Nationale Herdenking worden live uitgezonden op AT5 en SALTO1.

Dit is een Monument (Eens Waren We Vogels)

Aansluitend om 20:15 uur zend SALTO de korte muziektheatervoorstelling Dit is een monument uit. De voorstelling is onderdeel van het project Eens Waren We Vogels, een cross-mediale installatie die het verhaal vertelt van Roma en Sinti en hun lange historie van uitsluiting en discriminatie, maar die ook hun rijke cultuur laat zien. Daarna volgt een toespraak van regisseuse en initiatiefneemster Carla Hardy en we sluiten af met een muzikaal optreden van Jimmy Rosenberg

Op 16 mei 1944 vond in Nederland een ‘Zigeunerrazzia’ plaats. De in Amsterdam wonende Roma en Sinti werden op het Jonas Daniël Meijerplein opgebracht om naar Westerbork getransporteerd te worden. Van 4 t/m 16 mei 2022 is de installatie Eens waren we vogels te zien op het Jonas Daniël Meijerplein.

Radio Patrin

Presentator Orhan Galjus maakt in het kader van deze bijzondere herdenking een aantal actuele radio uitzendingen live te volgen via Radio SALTO op dinsdag 3 mei van 14 tot 18 uur en op woensdag 4 mei van 14 tot 17 uur .

The Peter Talks: Nooit Vergeten

Het SALTO programma The Peter Talks van presentator Peter van der Lichte komt met de special Nooit Vergeten volledig in het teken van de herdenking en is te zien zien op 4 mei van 22.00-24.00 uur op SALTO1 en via SALTO.nl

BEVRIJDINGSDAG 5 MEI

Op 5 mei is zenden wij op SALTO1 het live Bevrijdingsdag programma uit van AT5 met interviews en een centraal programma vanaf de Dam en diverse reportages uit de stad waar verslag wordt gedaan van alle festiviteiten in Amsterdam. De Bevrijdingsdag special is live te volgen van 17:30 uur tot 19:30 uur via SALTO1, SALTO.nl en AT5