Het Kamergesprek: De Eerste Kamer

Deze vrijdag zijn ze weer live: Het kamergesprek. De Eerste Kamer gaat samen met de Tweede Kamer over het beleid van Nederland. In tegenstelling tot de leden van de Tweede Kamer, kiezen we de leden van de Eerste Kamer niet direct, want dat doen de Provinciale Statenleden. Met jouw stem bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart heb je dus indirect óók invloed op de Eerste Kamer.

Vanwege de verkiezingen staat de Eerste Kamer centraal in een nieuwe aflevering van onze talkshow Het Kamergesprek. Want wat is de rol van de Eerste kamer eigenlijk in onze democratie? Wat doen Eerste Kamerleden precies? En over welke belangrijke wetten buigt de Eerste Kamer zich op dit moment? Kijk het Kamergesprek op vrijdag 10 maart 2023 vanaf 20.00 uur.

Gasten

In deze uitzending van Het Kamergesprek legt John Bijl uit wat de rol is van de Eerste Kamer en hoe deze zich verhoudt tot de Tweede Kamer. Hanneke Gelderblom was dertien jaar lang Eerste Kamerlid en vertelt over haar ervaringen. Sheila Sitalsing gaat dieper in op belangrijke onderwerpen die op dit moment spelen in de Eerste Kamer en die er nog aankomen. Bert van den Braak schreef het boek ‘De Eerste Kamer 1996-2021’. Hij vertelt in het Kamergesprek over bijzondere momenten in de geschiedenis van de Eerste Kamer en hoe de die is veranderd. Presentatie is in handen van Kemal Rijken.

Het Kamergesprek is een programma van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – en wordt uitgezonden vanuit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.