Jong talent @ Grachtenfestival

De presentatie en ontwikkeling van jonge musici heeft een belangrijke plek binnen het Grachtenfestival.

Zo wordt jaarlijks de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een musicus of ensemble dat op jonge leeftijd al uitblinkt in zijn of haar vakgebied. De genomineerden van dit jaar zijn violiste Emmy Storms (1988, NL), percussionist Dominique Vleeshouwers (1992, NL) en altvioliste Dana Zemtsov (1992, MX). De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdagavond 16 augustus tijdens De avond van de Grachtenfestivalprijs. Winnaar van de GrachtenfestivalPrijs wordt de ‘artist in residence’ van het daarop volgende festival.

Artist in Residence 2019 is Raoul Steffani. De zanger is “een podiumpersoonlijkheid met een stevige technische basis die het publiek verleidt en boeit met een muzikaal verhaal. Raoul staat aan het begin van een internationale carrière”, aldus de voltallige jury. Vanavond presenteert hij zijn Carmina Burrana in Paradiso:

Sinds 2003 wordt ook het Grachtenfestival Conservatorium Concours georganiseerd. De kans voor de meest talentvolle studenten aan de Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan een groot publiek. Dit jaar reikte de Amsterdamse wethouder Kunst & Cultuur, Touria Meliani prijzen uit aan het xSight@ Percussion Duo (Codarts, Rotterdam) met haar overtuigende optreden vol ‘uitzonderlijke kleuring in dynamiek en Publieksprijs-winnares Elenora H. De jury was onder de indruk van het volwassen optreden en haar beheersing van het instrument stem en begreep de waardering van het publiek volledig.

Tot slot de Grachtenfestival Pitches: De categorieën waarop dit jaar gepitched kon worden; festivalthema 2019: Schatten van vrouwen, bijzondere locatie: Hermitage Amsterdam en de pitch NewGrounds.

Vitoria Nikolova en haar ensemble wist de jury te overtuigen met haar project Metamorphosis of a female character en won daarmee de festivalthema pitch. De locatie pitch werd gewonnen door Paolo Gorini en zijn project Sister, your song bears a burden. De NewGrounds Pitch, waar musici of ensembles aan mee konden doen die hun eigen stijl weten te verrijken met elementen uit andere muziekculturen werd gewonnen door InTrio (YingYing Su), die naast een concert op het Grachtenfestival ook een concert hebben gewonnen op het Newlands Festival. Tot slot ging de Oorkaanprijs, naar Viktoria Nikolova, zij ontving deze prijs vanwege de grote theatrale kracht die haar pitch uitstraalde. De prijs is een driedaagse masterclass in de unieke Oorkaan-methode. Ook dit resultaat wordt gepresenteerd tijdens een concert op het Grachtenfestival 2019.