Keti Koti bij SALTO

Op 1 juli 1863 schafte Nederland, als een van de laatste landen ter wereld, de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af. Hoewel de ex-slaven in Suriname door de Nederlandse overheid nog verplicht waren tien jaar door te werken, herdenkt en viert men dit nog steeds op 1 juli.

De Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden op 1 juli heeft dit jaar een ander karakter. Door de door het kabinet genomen besluiten rondom het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om samen te komen in het Oosterpark. De afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen wordt dit jaar niet gevierd met het Keti Koti Festival. De slachtoffers van het slavernijverleden worden wel herdacht, maar zonder publiek.

Er worden kransen gelegd in het Oosterpark en bij Nationaal Monument in Amsterdam. Sprekers zijn onder andere burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Linda Nooitmeer, voorzitter van het NiNsee, het kenniscentrum van het Nederlandse slavernijverleden.

Tussen 17 en 18 uur is er een Keti Koti talkshow waarin AT5 presentatrice Charisa Chotoe uiteenlopende gasten ontvangt waaronder Akwasi, Mitchell Esajas (Black Archives), Mara Michels (Ninsee) Gershwin Bonevacia (stadsdichter), Wendeline Flores (Ninsee) e.v.a

De Nationale Keti Koti Herdenking om 13:00 uur en de Keti Talkshow om 17:00 uur zijn 1 juli beide live te zien op SALTO2.