Meisje met de Zwavelstokjes

Nieuw bij SALTO

Hoe kan het dat in één van de rijkste landen ter wereld er nog zoveel kinderen in armoede leven? Meer nog, dat er de laatste jaren steeds meer kinderen in armoede leven? 1 op de 13 kinderen in Nederland leeft in armoede. Kinderarmoede is een complex probleem maar een oplossing begint bij een maatschappelijke besef en een breed gedragen wil om dit tegen te gaan. Dus hoe komen we voorbij een veilige lichte verontwaardiging als men erover hoort en evolueren we naar een agenda-bepalende noodzaak om het gezamenlijk aan te pakken? Meisje met de zwavelstokjes is een project in de strijd tegen kinderarmoede in de grote stad. Het begint bij een ritueel voor jong en oud, met als doel kinderarmoede bespreekbaar te maken binnen alle lagen van de samenleving. Stichting Nieuwe Helden heeft in samenwerking met Gemeente Amsterdam, Amsterdam Light Festival ’t Zuidelijke toneel en met kinderen uit alle stadsdelen van Amsterdam, verschillende professionele kunstuitingen gecreëerd. Door middel van educatie, storytelling, campagne en deze videoreeks willen we voorbij bewustwording over gaan tot actie.

De serie

Waarom lossen we het niet op? In deze 8-delige serie gaan 9 kinderreporters uit Amsterdam opzoek naar het antwoord op deze vraag. De kinderen bevragen gezaghebbende gasten van politici, directeuren, een prinses tot de cijferman van Nederland en een andere visie op de toekomst wordt belicht. Wat zeggen de cijfers ons? Wie hebben hier het meeste invloed op? Moeten we naar een nieuw waarde systeem? Of moet er nou eens eindelijk meer geluisterd worden naar kinderen? Door het verbinden van invloedrijke professionals en kinderen die de politieke aanpak van dit probleem durven te bevragen, brengt de reeks een ander perspectief. De dialoog geeft je een scherp kijkje in hoe diepgeworteld dit probleem in alle aspecten van onze samenleving zit.

Stichting Nieuwe Helden

Wij zijn een creatieve professionele organisatie die via verhalen en verbeelding thema’s rondom mens-zijn en samenleving bevragen. Onze projecten streven naar impact, betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid. In de komende post-Covid-jaren richten alle Nieuwe Helden-projecten zich op het herwaarderen van wat van waarde is. Niet omdat we geloven in een perfecte wereld, maar omdat we geloven in een wereld waar jij en ik kunnen zoeken en vragen en niet-weten en struikelen op weg naar een meer evenwichtige relatie met onszelf, onze maatschappij en onze wereld.

Filmmaker: Tim van de Heuvel in samenwerking met Stichting Nieuwe Helden Team: Regie & Camera: Tim van Den Heuvel Geluid: Gideon Bijlsma & Richard Wilder Montage: Daan Wijdeveld Muziek: Darius Timmer Geluidsontwerp: Peter Oskam Grading: Thomas Vroege Concept en Eindredactie: Lucas de Man Productie: Else-Marie Rombouts Creative producers: Bas van Rijnsoever en Valene Lontanga Begeleiding kinderen: Emily van Zoonen Voice over: Jip Wijdeveld & Nola Wijdeveld

De afleveringen van Meisje met de Zwavelstokjes zijn vanaf woensdag 17 november wekelijks te zien om 19:00 uur met een herhaling op zondagmorgen om 10:30 uur op SALTO1 en uiteraard on demand via SALTO.nl

meer info:  https://meisjemet.nl/