Nuit des Idées 2023 · Het nieuwe werken: altijd meer?

Het Instituut Français Neerlandais presenteert La Nuit des Idées, vanuit OBA, live te zien op SALTO1.

De vijfde editie van La Nuit des Idées bevraagt het fenomeen van versnelling en groei in de huidige tijd, het Antropoceen. Moeten we streven naar altijd meer en altijd sneller of is het noodzakelijk onze verhouding tot tijd nieuwe betekenis te geven? Is het tijd om te vertragen en te ‘ontgroeien’? Zou vooruitgang daarmee ook geherdefinieerd moeten worden?

De Nuit des Idées nodigt uit in debat te gaan over de ecologische en technologische ontwikkelingen in deze tijd en bevraagt het idee van productiviteit in onze Westerse samenleving. Hebben deze ontwikkelingen onze verhouding tot werk en het leven minder menselijk hebben gemaakt?

De jonge activiste Camille Etienne – de Franse Greta Thunberg – die wordt gevolgd door miljoenen jongeren en volgens Vanity Fair een van de 50 Franse persoonlijkheden die bepalend is geweest in 2020, zal vergezeld worden door andere activisten waaronder de Nederlandse Lena Hartog. De Franse Econoom in Zweden Timothee Parrique zal zijn stelling verdedigen – eveneens de titel van zijn bestseller – Ralentir ou périr. Intellectuelen, activisten, filosofen en schrijvers delen hun standpunten met ons gedurende deze avond.

La Nuit des Idées vindt plaats op maandag 20 februari, vanaf 19.00 en is een samenwerking tussen IFNL, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het NIAS.