Pandemieprofiteurs

Follow the Money i.s.m Pakhuis de Zwijger TV Livecast

De crisis als kans voor corona-cashers.

Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel verdienden vorig jaar 20 miljoen euro aan een mondkapjesdeal met de overheid, door die stiekem uit te voeren via een commerciële bv. Het veelbesproken drietal is niet de enige partij die tijdens de coronacrisis buitensporige winsten heeft gemaakt. Grote geldstromen liepen van het ministerie van Volksgezondheid naar testorganisaties en sneltestfabrikanten, zonder openbare aanbesteding.

Ook werd de NOW-steun (voor behoud van werkgelegenheid) gebruikt om bedrijven door te starten, sluisde Pfizer zijn miljardenwinst weg via Nederland en verdiende een OMT-lid aan coronatesten, terwijl hij tegelijkertijd adviseerde over het testbeleid. Hoe konden deze pandemieprofiteurs zoveel verdienen aan de coronacrisis? En welke lessen kunnen we daaruit trekken? Dit programma kun je weer fysiek bezoeken in onze zaal. Had je een online reservering en wil je toch fysiek komen? Annuleer dan je reservering en reserveer opnieuw voor een fysieke plek.

Met in dit programma onder anderen Jan Hein Strop 9Onderzoeksjournalist Follow The Money) Elisabetta Manunza (hoogleraar Europees en Internationaal Bestedingsrecht, Universiteit Utrecht) Stefan Vermeulen (Journalist NRC) Peter van Leusden (Anti fraude expert, partner in Compliance, voorheen projectleider FIOD)

Dit programma is ontwikkeld door Follow The Money i.s.m. Pakhuis de Zwijger en de moderator is Frederique de Jong