PDZ Shortdoc: ‘De Groene Verbinders’ op herhaling

Gezien de actualiteit van het onderwerp gaan wij de aankomende week de PDZ Shortdoc opnieuw uitzenden aankomende week. De documentaire is vanavond te zien om 21 uur. woensdag 24 augustus om 21:45 uur, donderdag 25 augustus om 20:30 uur en vrijdag 26 augustus om 21:30 uur

De groene ambities in Amsterdam zijn hoog: van tegelwippen en wormenhotels tot groene daken, en van klimaatbestendige wijken tot zelfs compleet nieuwe stadsbossen. Groene steden zijn behalve mooi ook noodzakelijk om de stad leefbaar te houden. Tegelijkertijd staat vergroening in de volle en dichtbebouwde steden steeds meer onder druk. Hoe balanceer je de verschillende “groene waarden”: van recreëren tot biodiversiteit en van gezondheid tot klimaatadaptatie? En wie zijn de bewoners en ondernemers die onze steden radicaal vergroenen?

De korte documentaire ‘de Groene Verbinders’ is gerealiseerd als onderdeel van het programma en online platform WeMakeThe.City Green en is gericht op het concrete handelingsperspectief, op het zelf doen. Wat kan jij (en jouw buurt, bedrijf, organisatie, instelling of vereniging) bijdragen aan de groene stad van de toekomst?

VERDICHTING VAN DE STAD
Hoe combineer je groen en verdichting in de stad met elkaar? Een vraag die centraal staat voor wethouder Marieke van Doorninck: “Dat doe je door zo veel mogelijk groen toe voegen, dus daar waar stenen zijn en waar het kan ze te laten verdwijnen. Maar ook door ruimtevreters zoals de auto plaats te laten maken voor groen.” De grootste uitdaging in de komende decennia is om de dichtbebouwde en drukke stad te vergroenen, meer duurzaam, klimaatadaptief, circulair, energieneutraal en gezond te maken voor iedereen.

GROEN VERBINDT
Brian Juan Pedro is stadmaker in Amsterdam Zuidoost. Als onderdeel van een internationaal urban regreening project van het schoenmerk Timberland hielp hij mee aan de ontwikkeling van de Jam Garden, een community tuin dóór en vóór de bewoners. Naast dat groen noodzakelijk is om Nederland duurzaam en klimaatbestendig te maken, is groen hier ook een grote verbindende factor: “De Jam Garden brengt organisch mensen bij elkaar van alle windstreken en alle leeftijden. Dat is wel het mooie van die tuin.”

  • Iris de Veer in haar tuinhuis in Tuinpark Sloterdijkermeer.
  • Parkbeheerder Chris Barendse geeft een rondleiding door Park Frankendael.
  • Regie: Guusje Meeuwissen & Sarah Friedman
  • Camera en geluid: Sarah Friedman & Guusje Meeuwissen & Froukje Romkema
  • Montage: Guusje Meeuwissen & Suzan Vermeeren
  • Vormgeving: Menko Dijksterhuis
  • Sounddesign: Jasper van Blokland Muziek: Henrik Lindstrand – Hallonlandet (Reimagined by Manu Delago)
  • Met dank aan: Iris de Veer, Chris Barendse, Brian Juan Pedro, Marieke van Doorninck, Jam Garden Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Volkstuinpark, Sloterdijkermeer, Park Frankendael, A’dam&Co., Thomas van de Sandt & Sara de Boer.

Deze documentaire is gerealiseerd als onderdeel van het programma en online platform WeMakeThe.City Green. Mediapartners: Salto en AT5