Pride TV: Celebrating 20 years of queer love

OBA viert 20 jaar huwelijk voor personen van gelijk geslacht.

Vrijdag 1 april is het twintig jaar geleden dat Job Cohen in Amsterdam de eerste burgerlijke huwelijken voor koppels van hetzelfde geslacht ter wereld sloot. Nederland ging hierdoor de geschiedenisboeken in als eerste land ter wereld waar het huwelijk voor gelijk geslacht legaal werd. Veel landen volgden deze stap op de weg naar gelijkheid. Het huwelijk is inmiddels in dertig landen opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. De OBA staat in samenwerking met Pride Amsterdam, Amsterdam Museum en Salto TV met een feestelijke livestream stil bij deze mijlpaal.

Iconische gebeurtenis

Het sluiten van deze eerste burgerlijke huwelijken is een iconische gebeurtenis geweest in de loopbaan van Job Cohen. Als burgemeester van Amsterdam verbond Cohen op 1 april 2001 de eerste vier stellen van hetzelfde geslacht in de echt: drie mannenparen en één vrouwelijk stel. Onder zijn bewind was Cohen als staatsecretaris van Justitie was verantwoordelijk voor het definitief openstellen van het burgerlijk huwelijk voor homo’s en lesbiennes, later de LHBTIQ+-gemeenschap. Een besluit dat warm ontvangen werd in de Nederlandse samenleving.

Livestream

Tijdens de livestream wordt de twintigste verjaardag van het burgerlijk huwelijk voor hetzelfde geslacht gevierd met een programma dans, muziek, spoken word en panelgesprekken. Tijdens de gesprekken kijken we terug op deze bijzondere gebeurtenis in de Nederlands geschiedenis en de uitwerking hiervan op de rest van de wereld. Ook plaatsen we dit huwelijk in een breder perspectief en gaan we in op de betekenis hiervan voor thema’s als diversiteit en inclusie. En, we geven antwoord op de vraag hoe we er nu voor staan.

De presentatie van deze avond ligt in handen van Martijn Kamphorst (hoofdredacteur WINQ), die in gesprek gaat met drie LHBTIQ+ stellen. Daarnaast zijn er bijdragen van Job Cohen, Dolly Bellefleur (die veel LHBTQ+ stellen trouwde), dans van Iconic*stories en een muzikale bijdrage van Tabulae Rasae (duo Yoesra en Valery Levant). De programmering is een coproductie tussen OBA en Marc van Loon (Iconic*stories).

De livestream is te volgen op 1 april aanstaande om 20.00 uur via OBA Studio (op het YouTube-kanaal van de OBA) en rechtstreeks via SALTO.