Pro Demos: Het Kamergesprek

Aflevering 18: Digitale Veiligheid

De dreiging van cyberaanvallen op Nederland neemt steeds meer toe. Van cyberspionage tot aan voorbereidingen op sabotage. Aan Defensie de schone taak om ons en onze bondgenoten veilig te houden. In het commissiedebat van woensdag 12 juni werd besproken hoe Defensie ook in de toekomst haar taken in het cyberdomein effectief kan blijven uitvoeren. In deze aflevering van Het Kamergesprek kom je erachter waarom deze vergadering zo belangrijk en bijzonder is. En leer je alles over de ‘Commissie-Stiekem’ en waarom de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zo’n grote rol speelt.

Eén ding is zeker: het is tijd voor actie. De krijgsmacht zet zich in om de gedigitaliseerde samenleving en het bedrijfsleven veilig te houden, nu en in de toekomst. Onderdeel van Defensie is de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), die zorgt voor de cyberweerbaarheid van ons land.

MIVD en Cyber kwamen uitgebreid aan bod tijdens het commissiedebat met demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren. In Het Kamergesprek nemen we je mee in dit parlementaire debat, waarin onder andere het jaarverslag van de MIVD werd besproken, en waarin duidelijk moest worden of Nederland zich snel en goed kan verdedigen bij een cyberaanval.

In aflevering 18 van Het Kamergesprek spreekt presentator Kemal Rijken met zijn gasten over dit commissiedebat van de Kamercommissie voor Defensie over MIVD en Cyber. Te gast zijn Sheila Sitalsing (journalist en hoofduitlegger), Paul Ducheine (brigadegeneraal en cyberspecialist bij de Koninklijke Militaire Academie), Jan Middendorp (oud-Tweede Kamerlid) en Julia Wouters (communicatiedeskundige).

Het Kamergesprek: Digitale Veiligheid is te zien op zondag 23 juni om 22:00 uur op SALTO1 en on demand via SALTO.nl en wordt de hele week op verschillende tijden herhaald. Voor het volledige uitzendschema zie onze online tv-gids