Sterke Vrouwen Mooie Mannen op AT5

Een primeur: Lange tijd koesterde zij de ambitie om een programma te maken op AT5, en onlangs heeft ze als eerste SALTO-maker de stap kunnen maken. Na een zeer geslaagde pilot heeft Celestine Raven onlangs haar tweede aflevering van Sterke Vrouwen Mooie Mannen op AT5 gepresenteerd.

De nieuwe serie van Sterke Vrouwen Mooie Mannen is een co-productie van Celestine Raven, SALTO en AT5 en gemaakt in ons nieuwe Media-Lab in de OBA aan het Osdorpplein. In dit programma gaat Celestine Raven met bekende en bijzondere Amsterdammers in gesprek over de inspiraties in hun leven.

In deze aflevering een prachtig gesprek met de prachtige sterke vrouw, Abbie Vandivere. De Amsterdamse is conservator en restaurator van het wereld beroemde schilderij, het meisje met de Parel, van Johannes Vermeer ( 1632-1675) Eigenlijk hangt het schilderij in het Mauritshuis in Den Haag. Maar voor de grootste expositie over Vermeer ooit, is het tijdelijk in het Rijksmuseum te zien. Het moment dat ze het schilderij voor het eerst uit de lijst haalde zal ze nooit vergeten. “Dat is een moment in mijn leven dat niet veel mensen op aarde hebben”. Haar interesse in de kunst begint met haar fascinatie voor de landschapsschilder Bob Ross: “Hij liet mij op 7 jarige leeftijd zien dat een schilderij opgebouwd is uit lagen. Dat heb ik meegenomen in mijn hele leven als restaurator.” Abbie laat ons haar passie zien voor 17e -eeuwse kunst. Met het schilderij ‘De stier’ van Paulus Potter ( 1625-1654) Een levens groot schilderij. “Met de koeienvlaai rechtsonder. De mooiste poep in de kunstgeschiedenis” En een prachtige tekening van Maria Sibylla Merian (1647-1717) ‘de metamorfose van een vlinder’. “Zij was als vrouw schilder en wetenschapper, dat was heel bijzonder in die tijd.” Abbie sluit af met te zeggen dat ze het een enorme eer vindt dat ze met dit soort kunstwerken mag werken.

Kijk de hele aflevering hier terug, als ook de eerste aflevering met Walid Benmbarek