Talkshow Het Kamergesprek: De Grondwet wijzigen

Onlangs stemde de Eerste Kamer in met een aanpassing van de Grondwet. Handicap en seksuele gerichtheid staan daarmee expliciet beschreven als grond waarop discriminatie verboden is. Het initiatief voor deze aanpassing werd al in 2010 gedaan.

Hoe werkt dat eigenlijk, het aanpassen van de grondwet? In een nieuwe aflevering van de talkshow Het Kamergesprek bespreekt presentator Kemal Rijken samen met zijn gasten John BijlBoris van der HamSarah Gagestein en Shashi Roopram grondwetswijzigingen. Je hoort meer over de recente grondwetswijziging, het proces dat hieraan vooraf ging en eerdere wijzigingen in het verleden. Want het wijzigen van de Grondwet, dat gaat niet zomaar.

Het Kamergesprek is vrijdag 10 februari vanaf 20.00 uur te bekijken. Kijk voor meer informatie op prodemos.nl/kamergesprek

Gasten

In de uitzending legt John Bijl uit wat de Grondwet is en waarom je deze niet zomaar kunt wijzigen. Oud-Tweede Kamerlid Boris van der Ham diende in 2010 een voorstel in voor aanpassing van de Grondwet, welke onlangs succesvol werd aangenomen. Hij legt uit welke weg zijn voorstel heeft afgelegd sindsdien. Op dinsdag 17 januari 2023 debatteerde de Eerste Kamer werd over het voorstel. Sarah Gagestein analyseert voor ons dit debat: hoe werd er gesproken en welke frames zijn er gebruikt? Shashi Roopram kijkt naar eerdere (pogingen tot) grondwetswijzigingen en ook: hoe ziet de toekomst eruit?