Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 17 t/m 22 maart 2025 de 7e editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme

De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken met kunstenaars vanuit allerlei disciplines samen met maatschappelijke organisaties en stadmakers.
Tijdens het festival worden een groot aantal onderwerpen geagendeerd binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo worden onder meer politiek, polarisering, sport, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme behandeld.
Dit jaar is extreemrechts voor het eerst vertegenwoordigd in de Kamer, wat de normalisering van racisme, islamofobie en vluchtelingenhaat in de politiek en het publieke debat verder aanwakkert. Daarom laat het programma van dit jaar van de Week Tegen Racisme haar stem krachtiger horen dan ooit. Met een scherp en actueel programma wordt de politieke realiteit van vandaag en de ingrijpende gevolgen ervan voor onze samenleving behandeld.
SALTO is als mediapartner betrokken bij De Week Tegen Racisme en wij zullen een aantal mooie programma’s uitzenden op televisie:
Op woensdag 19 maart om 22 uur op SALTO2:
Week Tegen Racisme 2025: Decolonial Marxism

This programme will shed light on decolonial Marxism, led by a wide variety of researchers and activists.
Van Anton de Kom tot Tan Malaka, van de LOSON tot de Partai Komunis Indonesia, hebben communisten in het Globale Zuiden zich verzet tegen het kolonialisme van de 20e eeuw. Door de lessen van de marxistische politieke gedachte aan te passen aan hun eigen context, ‘lichtjes uitgerekt’, in de woorden van Frantz Fanon, hebben ze hun eigen dekoloniale communistische tradities gecreëerd. Tradities die kunnen worden geplaatst in een oudere, grotere geschiedenis van verzet tegen kolonialisme en slavernij. Toch worden deze verbanden vandaag de dag zelden genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog werden communisten in het Globale Zuiden onderdrukt door een wereldwijde campagne, geleid door de Verenigde Staten, die miljoenen levens heeft gekost.
Tijdens deze avond zullen we de lessen die deze campagnes probeerden te begraven, weer tot leven bleven brengen. Zijn deze lessen nog steeds relevant voor de dekoloniale strijd van vandaag? Sluit je bij ons aan voor een gesprek met een breed scala aan onderzoekers en activisten die licht zullen werpen op dekoloniaal marxisme
Op donderdag 20 maart om 22 uur op SALTO2:
Week Tegen Racisme 2025: Excluded by Design: Tech Regulation’s Racial Bias

What happens when digital policies overlook minorities and migrants? Join us for a dialogue on the racialised impact of tech (regulation).
Wetgevers vormen en implementeren het digitale beleid van de EU met steeds meer nadruk op het waarborgen van de rechten van EU-burgers. Echter, de veiligheid en rechten van minderheden en mensen in beweging, zoals migranten, vluchtelingen en asielzoekers, worden in het gedrang gebracht. Deze verwaarlozing heeft een verwoestende impact op digitale rechten, mensenrechten en non-discriminatie. Tijdens deze bijeenkomst nodigen we vooral stemmen uit minderheidsgroepen en migrantengemeenschappen uit om deel te nemen aan onze verkenning van vragen zoals: welke rol spelen technologieën zoals AI in de regulering van migratie? En hoe kunnen we beter rekening houden met de behoeften van kwetsbare gemeenschappen bij het reguleren van technologie?
Op vrijdag 21 maart om 21:30 uur op SALTO1:
Week Tegen Racisme 2025: Stilte Maakt Racisme

Afsluitend festivalprogramma van de Week tegen Racisme 2025 met talks, workshops, expositie en met een afsluitend concert van het collectief ’the DomiKnow’!
Hoe beschermen we Amsterdam tegen extreemrechts en racisme? Deze vraag staat centraal tijdens de zevende editie van de Week Tegen Racisme. Amsterdam, een stad met een progressief en inclusief karakter, wordt geconfronteerd met de groeiende invloed van extreemrechts op nationaal en Europees niveau. Hoe verhoudt onze ‘linkse’ stad zich tot een extreemrechtse regering in Den Haag? En hoe voorkomen we dat racistische retoriek en de druk op het demonstratierecht onze waarden van gelijkheid en rechtvaardigheid ondermijnen? Tijdens dit afsluitende programmafestival zijn er verschillende gesprekken, workshops en optredens van lokale initiatieven en organisaties. Met onder meer de expositie ‘Marokkaan in Mokum’ en prachtige live muziek van het dekoloniale kunstcollectief ‘The DomiKnow’!
Alle uitzendingen zijn na afloop ook on demand terug te zien op SALTO.nl via de programmapagina van Pakhuis de Zwijger