Kemal Rijken in gesprek met Michiel Romeyn die o.a. wil dat zijn oude programma Jiskefet weer terugkeert op televisie, maar in een nieuw jasje.

Michiel Romeyn wil dat zijn oude programma Jiskefet weer terugkeert op televisie, in een nieuw jasje. Als het aan hem ligt, gaat er weer iets nieuws komen. "Mijn vingers jeuken om nog eens Jiskefet te maken, alleen al vanwege al dat getrut op TV." De acteur deed al eens een voorstel voor een comeback bij de publieke omroep, maar die vonden het volgens hem 'te eng' en waren formalistisch. Dit en meer zegt Romeyn tegen journalist en schrijver Kemal Rijken in een nieuwe aflevering van 'Gesprek aan de Amstel'. Voor veel mensen is Michiel Romeyn een begrip om zijn rollen in Jiskefet, het legendarische, satirische televisieprogramma. Samen met Rijken blikt hij terug op de jaren dat het programma liep en kijken ze naar oude fragmenten, onder meer met zijn typetjes Oboema en Tony van Heemschut. Maar wie is Romeyn nog meer? Hij vertelt een van de oprichters te zijn van Club Mazzo, dat begon op de Prinsengracht en zijn hoogtijdagen meemaakte aan de Rozengracht. Oud-Zuid, de buurt waar hij opgroeide, noemt hij 'naargeestig'. Naast acteur is Michiel Romeyn ook kunstenaar. "Ik werk het liefst liggend. Daarom wordt ik ook wel matras-Romeyn genoemd." Hij ging naar de Grafische School en de Rietveld Academie, maar maakte beide opleidingen nooit af. Toch bestaat het leven van Romeyn vooral uit het 'scheppen' van creatief werk. In het gesprek met Rijken onthult hij volgend jaar een tentoonstelling met eigen werk in Rotterdam te krijgen. Ook vertelt hij onder meer hoe bepaalde scènes in Jiskefet tot stand kwamen en wat hem beweegt om, ondanks al het toerisme, nog steeds in Amsterdam te wonen en werken. Gesprek aan de Amstel' wordt op donderdag 26 oktober uitgezonden om 21.00 uur op SALTO1 en was vorige week ook te zien (20 okt) op AT5. Herhalingen zijn te zien zondag 29 oktober om 11 uur, dinsdag 31 oktober om 23 uur, woensdag 8 november om 10 uur en zaterdag 11 november om 19 uur

Gesprek aan de Amstel

In het AT5-programma Gesprek aan de Amstel, dat maandelijks op vrijdag te zien is, gaat historicus, politicoloog, journalist en schrijver Kemal Rijken in gesprek met prominenten over Amsterdam en omgeving.

Contact:

Binnenkort te zien op ...

salto1 logo

vrijdag 8 maart

21:00 op SALTO1

salto1 logo

zaterdag 9 maart

19:00 op SALTO1

salto1 logo

zondag 10 maart

22:00 op SALTO1