Gesprek aan de Amstel

Kemal Rijken in gesprek met Murat Isik

Murat Isik wil Turkse jongeren helpen en inspireren

Schrijver Murat Isik wil met zijn boeken ook Turks-Nederlandse jongeren bereiken en inspireren. Hij hoopt ze zo te kunnen helpen hun weg in het leven te vinden. Veel Turkse jongeren hebben met  uitdagingen te kampen, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt en het moeilijk vinden van een stageplaats. Zelf heeft Isik ook geworsteld en zich moeten bewijzen, zo vertelt hij aan Kemal Rijken in een nieuwe aflevering van ‘Gesprek aan de Amstel’. Isik wil nadrukkelijk niet gezien worden als ‘Turkse schrijver’, maar is zich wel bewust van zijn achtergrond. “Ik ben een Nederlandse schrijver.”

Onlangs kwam het nieuwe boek ‘In de mist van Golden Gate Park’ van Murat Isik uit, wat een vervolg is op zijn bekroonde bestseller ‘Wees onzichtbaar’, uit 2016. In het boek is Metin Mutlu, het alter ego van de auteur, opnieuw de hoofdpersoon. Tegen Rijken vertelt de auteur dat hij bij zijn debuut ‘een enorme bewijsdrang had’ en dat hij ‘wilde laten zien wat ik in mijn mars had’. Het is een lange weg geweest om niet langer onderschat te hoeven worden. Isik heeft moeten leren zichzelf kwetsbaar op te stellen, zegt hij. “Die muur is langzaam afgebrokkeld. Als je je kwetsbaar toont, laat de ander meer zien van zichzelf. Zeker in mijn werk schuw ik de moeilijke thema’s niet.”

Gaandeweg heeft Isik ook gemerkt dat hij een voorbeeld kan zijn voor jonge Turkse Nederlanders. Hij kan zich er iets bij voorstellen dat zij zich soms gediscrimineerd voelen. “Als je studeert en je wordt keer op keer afgewezen vanwege je achternaam terwijl je klasgenoot Peter-Jan wel een plek rijgt, dat doet iets met je. Dat raakt je als mens.” Kan hij die jongeren als inspireren? “Toen ik de Libris Literatuurprijs won, kreeg ik veel berichten van Turkse jongeren. Een Turkse naam wint de Libris: het kan.” Hij hoopt dat de groep leest en zijn boeken kan omarmen. “Gelukkig doet Wees onzichtbaar het goed op middelbare scholen.”  

Isik komt vaak op scholen. Na afloop zijn er altijd een paar Turks-Nederlandse leerlingen die naar me toekomen en zich herkennen in het verhaal. Soms zeggen ze: ik hoef niet meer te schrijven, want je hebt mijn verhaal verteld. Dat raakt me echt en is iedere keer weer bijzonder. Het maakt ook wel dankbaar en nederig.” De auteur wil liever niet als ‘Turkse schrijver’ te boek staan. “Je merkte dat dat tien jaar geleden nog vaak werk gezegd maar dat het afneemt. Dat klopt, want ik ben een Nederlandse schrijver.” 

Murat Isik (1978) is een Nederlandse schrijver van Turkse komaf. Met zijn boek ‘Wees onzichtbaar’ won hij in 2017 de Libris Literatuurprijs en in 2019 schreef hij het boekenweekgeschenk. Onlangs kwam zijn nieuwe boek ‘In de mist van Golden Gate Park’ uit, waarover hij met presentator Kemal Rijken in gesprek gaat in ‘Gesprek aan de Amstel’. In het diepte-interview hebben ze het over Isiks jeugd in en beleving bij de Bijlmermeer, zijn schrijverschap en karaktertrekken, en de manier waarop hij gezien wil worden. Moet Isik zich bijvoorbeeld (nog steeds) bewijzen? Ook spreken ze over hoe Isik voor anderen, onder wie Turks-Nederlandse jongeren, een voorbeeld kan zijn en hoe het lukt hen te inspireren. 

Gesprek aan de Amstel met Mrat Isik is maandag 8 april om 22:00 uur te zien op SALTO1 en wordt vervolgende de hele week op verschillende uitzendtijden herhaald. Voor het uitzendschema zie onze online tv-gids