Het Kamergesprek: de parlementaire enquête

Deze vrijdag wederom live vanuit Nieuwspoort in Den Haag; Pro Demos met Het Kamergesprek. Deze editie duikt Kemal Rijken in het fenomeen van de Parlementaire Enquete. Want wat is dat eigenlijk, een parlementaire enquête, en wat hebben wij als burgers daar aan?

De winning van gas in de provincie Groningen zorgt al jaren voor problemen. Aardbevingen, schade aan huizen en gedoe over de schadeafhandeling. En bovenal veel frustratie en verdriet bij de getroffen Groningers. Wat is er misgegaan in het democratische proces rondom de aardgaswinning?

In opdracht van de Tweede Kamer doet een speciale commissie onderzoek naar de problematiek rondom de aardgaswinning. Voor dit onderzoek, een parlementaire enquête, werden de afgelopen maanden tientallen betrokkenen uit de politiek, het bedrijfsleven en Groningen verhoord.

In afwachting van het eindrapport van de commissie bespreken we deze parlementaire enquête in een nieuwe aflevering van Het Kamergesprek, op vrijdag 18 november 2022 vanaf 20.00 uur. Want wat is dat eigenlijk, een parlementaire enquête? Wat werd er besproken tijdens de verhoren? En wat hebben burgers, en met name de Groningers, hieraan?

Presentator Kemal Rijken bespreekt de parlementaire enquête over de Groningse aardgaswinning met gasten John Bijl, Sheila Sitalsing, Tristan Braakman en Keklik Yücel. Lees hier meer over de uitzending, gasten en waarover zij zullen spreken tijdens Het Kamergesprek. Ook kun je hier jouw vragen stellen over de parlementaire enquête Groningse gaswinning.