LIVE: Het mondiale klimaatdebat

Pakhuis de Zwijger TV: Nederland Kiest X Feminist Climate Academy4

Wat is de internationale impact van Nederlands klimaatbeleid en wat moet er de komende kabinetsperiode veranderen? De klimaatcrisis trekt zich niks aan van landsgrenzen. In de aanloop naar de verkiezingen gaan kandidaat-kamerleden daarom in debat over de internationale inzet en impact van het Nederlands klimaatbeleid. Hoe komen we op een rechtvaardige manier af van fossiele brandstoffen? In hoeverre zou Nederland moeten betalen voor wereldwijde klimaatschade die het heeft helpen veroorzaken? Hoe kan Nederland de internationale impact van de voedselproductie terugdringen? De stellingen worden ingeleid door internationale gasten en Nederlandse jongeren.

Met in dit programma

Hilda Flavia Nakabuye Oprichter van Fridays for Future Uganda Tinebeb Berhane Directeur van Action Aid Ethiopia Latifa Seroukh Oprichter van een feministische zonne-energiecoöperatie in Marokko

Kandidaat Kamerleden

Joris Thijssen GroenLinks/PvdA Christine Teunissen Partij voor de Dieren Marco Schouten Nieuw Sociaal Contract Sandra Beckerman SP Daniel van Duijn LEF Alexander Hammelburg D66 Renske Wienen BIJ1 Martijn Hagoort Volt Harmen Krul CDA

Over de internationale sprekers

Hilda Flavia Nakabuye is een Oegandese klimaat-, gender- en milieurechtenactivist en oprichter van Fridays for Future Uganda – een wereldwijde klimaatbeweging geleid en georganiseerd door en voor jongeren. Ze richt zich op bewustwording en mobilisatie van studenten en jongeren, en strijdt tegen racisme en genderongelijkheid. Ze is betrokken bij de campagne tegen de EACOP-pijplijn en zet zich in voor een duurzame en veerkrachtige wereld.

Tinebeb Berhane is de directeur van ActionAid Ethiopia en interim-directeur van ActionAid Congo. Al meer dan 25 jaar zet ze zich in als mensenrechtenactiviste en feministische leider. Haar werk is gericht op het realiseren van gelijke rechten voor vrouwen, meisjes, jongeren en kwetsbare groepen die disproportioneel worden benadeeld. Ze pleit voor een sterke samenhang tussen klimaatrechtvaardigheid, vredesopbouw, humanitaire hulp en ontwikkeling.

Latifa Seroukh is oprichter en manager van een door vrouwen geleide zonne-energiecoöperatie en zet zich in voor de energietransitie bij het “FAREDEIC Project”. Ze is doctoraatsstudent op het gebied van marine biologie, technologie, ecologie en biodiversiteit aan de Tetouan-universiteit Abdelmalek Essaâdi, Marokko.

Het debat is live te volgen op donderdag 16 november om 20 uur op SALTO1