MAROKKO CHALLENGE: AMSTERDAMSE JONGEREN OP AVONTUUR VOOR EEN BETERE WERELD

In het laatste deel van de Ramadan presenteren we de prachtige docu ‘Marokko Challenge‘ van Youngsterdam en Dynamo Jongeren. In oktober 2023 reisden 25 Amsterdamse jongeren naar Marokko om vrijwilligerswerk te doen. Ze organiseerden sportevenement voor kinderen, brachten donaties en levensmiddelen naar kindertehuizen en ondersteunden in het epicentrum van de aardbeving die in 2023 plaatsvond.

Het doel van de challenge was duidelijk: we wilden de jeugd in Marokko de kans geven om te sporten en zich te ontwikkelen. We organiseerden een bruisende sport- en speldag, inclusief een meidenvoetbaltoernooi voor empowerment en zelfvertrouwen, evenals een gemengd voetbaltoernooi om verbinding te creëren. Daarnaast deelden onze jongeren hun kennis, zodat deze initiatieven voortgezet kunnen worden én ze lieten alle benodigde materialen achter.

En wat betreft onze jongeren? Een vrijwilligersreis kan een leven transformeren. Het biedt hen de kans om nieuwe culturen te ontdekken, hun horizon te verbreden en betekenisvol werk te verrichten. Tijdens deze reis ontwikkelen ze hun leiderschapsvaardigheden, vergroten ze hun empathie en creëren ze een positieve impact op de lokale gemeenschap. Het is een unieke kans voor persoonlijke groei, het smeden van vriendschappen en het maken van onvergetelijke herinneringen.

Hoe werd deze Marokko-reis bekostigd?

In totaal werd 25.500 euro aan donatiegeld opgehaald. 100% van deze donaties is rechtstreeks ten goede gekomen aan de lokale bevolking van Marokko. Het is onder andere gedoneerd aan mensen in het aardbevingsgebied, weeshuizen en een vrouwenparticipatiecentrum.

De nodige reis- en verblijfskosten hebben de jongeren zelf opgespaard door deel te nemen aan meerdere Youngsterdam challenges. Wat is Youngsterdam? Youngsterdam is een Maatschappelijk Diensttijdproject. Binnen dit project voeren jongeren positieve challenges uit voor de stad Amsterdam. Denk aan bijvoorbeeld een voetbaltoernooitalentenjacht of netwerkevent.

Bij deelname aan een challenge krijgen jongeren, als ze deze succesvol afronden, een vergoeding ter waarde van 150 euro als erkenning voor hun inzet. De jongeren zijn vrij om dit geld op hun eigen manier te besteden. Sommigen kopen kleding, gaan samen uit eten of laten het uitkeren in de vorm van een tegoedbon.

Wat de reis naar Marokko betreft, hebben de fantastische jongeren die meegingen maar liefst 11 Youngsterdam-challenges volbracht. Maar hier komt het interessante deel: in plaats van hun beloningsgeld uit te laten keren, kozen ze ervoor om het te sparen. Dit geld werd uiteindelijk gebruikt om de kosten van de vliegtickets, verblijfskosten, voeding en teambuilding-activiteiten voor onze reis naar Marokko te dekken. De reis- en verblijfskosten van de Dynamo-begeleiders hebben deze medewerkers zelf gedekt door het inzetten van hun eigen loopbaanbudget.

Het siert deze jongeren, die bereid waren om een groot deel van hun vrije tijd op te offeren en deel te nemen aan alle challenges gedurende twee jaar. Hun inzet en toewijding hebben niet alleen deze geweldige reis mogelijk gemaakt, maar ze hebben ook levenslange herinneringen en ervaringen opgedaan die ze voor altijd met zich mee zullen dragen.

Wanneer te zien?!

Je ziet de docu op op SALTO1 op onderstaande tijden, of kijk hem on-demand wanneer je wilt.

  • Maandag 1 april om 22 uur
  • Dinsdag 2 april om 20:30 uur
  • Woensdag 3 april om 20 uur
  • Donderdag 4 april om 10 uur
  • Vrijdag 5 april om 23 uur
  • Zaterdag 6 april om 11 uur
  • Zondag 7 april om 16 uur
  • Maandag 8 april om 21 uur
  • Dinsdag 9 april om 19 uur
  • Woensdag 10 april om 19:30 uur

Youngsterdam: MDT, Swazoom en Dynamo Amsterdam

De Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport om de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te stimuleren. Youngsterdam is een project van de welzijnsorganisaties Dynamo en Swazoom, waarbij de Jongeren challenges uitvoeren als invulling voor hun MDT.

Dynamo is een non-profit organisatie die zich inzet voor inwoners in Amsterdam-Oost. Dynamo Jongeren, ons team van Jeugd & Jongerenwerk, doet dat speciaal voor jou als jonge inwoner. Amsterdam-Oost is leuk, maar wij doen er alles aan om het voor jou nog leuker te maken! Door workshops, trainingen en events te organiseren en we hebben zelfs een eigen informatie en advies punt voor jongeren. Voor de Youngsterdam Challenges

Dynamo en Swazoom coachen de jongeren die de Youngsterdam challenges uitvoeren voor hun Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Dynamo doet dit in Oost, Swazoom in Zuid-Oost. De Marokko Challenge was een initiatief de jongeren in Oost, onder leiding van Dynamo.

Ook interesse in de MDT van Youngsterdam? Neem contact op met Youngsterdam.