Ricky de wereldreiziger

Korte documentaire van Moes Poeran (In Beeld Producties)

In de korte docu “Ricky de Wereldreiziger” volgen we Ricky die de hele wereld over reist en daarbij graag Suriname in the picture zet.

In deze docu gaat hij met locals in gesprek en gaat een grote uitdaging aan door de Toubkal te beklimmen. De Toubkal is een bergtop in zuidwestelijk Marokko en met een hoogte van 4167 meter de hoogste berg van het Atlasgebergte, Marokko en tevens het hoogste punt van Noord-Afrika en de Arabische Wereld

Normaal gesproken doen mensen er gemiddeld vijf dagen over om de Toubkal te beklimmen maar Ricky wil dit in twee dagen doen en wil de Surinaamse vlag op de top van de berg laten wapperen. In deze docu volgen wij zijn spannende reisverslag

In Beeld Producties: Moes Poeran

In Beeld maakt documentaires gebaseerd op het belichten van de Hindostaanse identiteit temidden van de westerse, multiculturele samenleving in Nederland. Nog meer dan bij andere etnische minderheidsgroeperingen in Nederland, bevinden de Hindoestanen zich vaak op de achtergrond en proberen zij zich maatschappelijk, sociaal en cultureel zo goed mogelijk aan te passen aan de samenleving waar zij deel van uitmaken.

Hoewel dit uiteraard veel positieve kanten heeft, is er ook een schaduwzijde: De eigen identiteit dreigt, vooral bij de jongere generaties, zoek te raken tussen de wereld van hun (voor)ouders die steeds meer lijkt te verwateren en de moderne, Nederlandse samenleving waar ze ook niet voor 100% in passen. Hoe leg je uit waarom je op bepaalde dagen in de week vegetarisch bent? Waarom duurt een trouwerij 3 tot 4 dagen lang en gaat dit gepaard met zoveel verschillende ceremonies? Waarom kun je niet openlijk met je familie over je seksuele geaardheid praten?

Zomaar een greep uit de veel voorkomende vragen die gepaard gaan met het opgroeien en  leven in meerdere culturen. Het doel van de documentaires is om het verhaal en de struggles van Hindostanen in de Nederlandse samenleving te belichten vanuit een andere invalshoek dan hoe deze groep normaliter in de media komt. Met als doel om hen een ronder profiel te geven in de ogen van de kijker: Hindoestanen zijn niet alleen een bonte en kleurrijke gemeenschap die van lekker eten en feesten houdt. Vanuit hun culturele, maatschappelijke en spirituele achtergrond zijn er vele inzichten die ten goede van de gehele mensheid kunnen zijn, maar door de eenzijdige profilering in de media tot dusver niet tot hun recht komen.

De documentaires die steeds een ander thema belichten zijn erop gericht om een verhaal te vertellen dat een breder inzicht geeft in de dualiteit van Hindoestanen in Nederland en hoe de diverse achtergrond van deze groep Nederlanders, dat nog een groot onontgonnen gebied is, velen in onze samenleving kan inspireren, bewust maken en de dialoog kan opstarten.

Ricky en de Wereldreiziger gaat bij SALTO in premiere op zondag 10 september om 22 uur en is vervolgens de gehele week op verschillende tijden drie maal per daags te zien op televisie. Voor het gehele uitzendschema zie onze online tv gids